WELKOM!

Durf jij in de Cloud?

De Amerikaanse Juridische Cloudregelgeving verscherpt. Er is veel over te doen de laatste tijd , moeten we wel of moeten we niet, is het te vertrouwen en wie gaat me dit vertellen? Wie kan er bij mijn data als het eenmaal in de cloud verkeerd?

Deze vragen zijn zeer actueel en qua antwoorden maakt het wel degelijk uit wie er naar vraagt, zo is ons duidelijk geworden. De recente berichten over de  Amerikaanse Juridische Cloudregelgeving helpt een beslisser niet, uiteindelijk blijkt hieruit dat je confidential data vogelvrij is verklaard want ja, de Amerikaanse overheid kijkt mee bij gegevens in de cloud. Veel cloud aanbieders maken gebruik van wereldwijd opererende cloud aanbieders, dus dat onze data in een array in de USA kan draaien is geen sprookje.

Durf je als C.E.O. een Cloud event aan?

Nu spreken we nogal wat mensen en zoals eerder gesteld maakt het veel uit wie je erover spreekt. Het wordt duidelijk dat een en ander gestuurd wordt door ervaring-leeftijd en/of marketing gerelateerde argumenten. Zonder direct een oordeel te vellen, is over het algemeen de jonge garde van mening dat de cloud veilig is. Hierbij wordt er niet direct een goed antwoord verkregen over hoe die veiligheid dan gegarandeerd blijft. Synoniem hier aan loopt het oordeel dat off-line back-up`s niet direct noodzakelijk zijn, ook hierbij wordt een gefundeerde argumentatie evenmin gegeven.

Zou ik als C.E.O. aan de hand van deze povere argumentatie een cloud event aan durven? Ik denk het niet. En als de gemiddelde C.E.O. garanties vraagt omtrent zijn interne storage structuur komt hij wederom bedrogen uit.

Geld verkwistende opslagmedia

Duidelijk is dat de marketing machines op harddisk gebaseerde aanbieders bijzonder overtuigend draaien. Alsof het niet uitmaakt dat de goed gevulde disk array`s dag in dag uit blijven spinnen, dus laat maar draaien, die geld verkwistende opslagmedia. En indien je het niet direct nodig hebt gooi je het gewoon naar...juist de cloud.

Nu is dit erg zwart/wit gedacht maar in grote lijnen wordt er zo wel geredeneerd.

Storage trainingen noodzakelijk

Heren/dames beleidsmakers; investeer weer eens in gegronde en deugdelijke storage trainingen en juist, niet Vendor georiënteerd! Dan ziet het storage/backup traject er toch op eens heel anders uit! Er komt veel veiligheid voor terug en dan spreken niet eens over het herwonnen overzicht wat we hebben van onze data stromen.

Geef de cloud een gezicht

Face in the cloudOp zich is er niets mis met het idee achter de cloud. Er zijn tenslotte nogal wat gebruikers die een interne cloud gebruiken, al verkeren die veelal op enterprise niveau. “Waarom werkt dit dan wel?”, is de eerst opkomende vraag. Nou, omdat in dit geval de cloud of de aanbieder hiervan een gezicht heeft, de aanbieder is " een der onzen", kan aangesproken en ter verantwoording geroepen en... gecontroleerd worden. Zolang de bedrijfskritische data niet buiten de deur gaat is er dus niets aan de hand.

 
Met cloud diensten is dus feitelijk niets mis en zouden dus best van een externe aanbieder afgenomen kunnen worden. En dan geldt, zoals in alle business geldt,: koop vertrouwd, neem af van de instantie die je vertrouwd en kunt blijven vertrouwen en die dus een gezicht heeft.  Mijn devies: geef de cloud een gezicht. De aanbieder moet dan wel zijn data deuren gesloten houden want anders... nou ja, een goede veiligheid moet gewaarborgd worden.

Off-line en off-site back-up

De gemiddelde manager vraagt zich nu af hoe die verschrikkelijk grote stroom data dan wel gemanaged kan worden, indien er geen veilige cloud aangeboden wordt.  Een eeuwigheid laten draaien in een disk array is toch ook geen optie, wel?
Nee absoluut niet. In een van de eerste lessen opslagstructuur gaat het over off-line of zelfs off-site backup. Hoe dit werkt, vertellen we u graag.

 

Kijk op de website voor meer over Off-line en off-site back-up Tape drive en tape storage

FaLang translation system by Faboba