WELKOM!

Hoe kwetsbaar zijn onze backup systemen?

Hoe kwetsbaar zijn onze backup systemen? Belangrijke vraag als men weet dat de data explosief groeit de aankomende tijd. Tape storage blijkt een kosten efficiënte oplossing. Veilig en goedkoop.

Gebruiken we wel de juiste storage media?

De hoeveelheid data die we naar onze backup systemen sturen groeit explosief. We managen de opgeslagen data volgens de vereiste protocollen. Dit omvat het creëren, veilig opslaan en de mogelijkheid om de data terug te vinden volgens vooraf gemaakte afspraken. Hierbij spelen vele factoren een rol, zoals wet- en regelgeving, versiebeheer, replicatie, backup- en restore controle,  data-integriteit, SLA’s en beschikbaarheid en zo verder. Zover begrijpelijk. Maar wat als het systeem kwetsbaar is voor storingen of defecten, nu reist de vraag of we wel de juiste storage media gebruiken.

Langdurige data storage

Door data duplicatie in de firstline is de informatie naar en van de hard disken door raid netwerken goed beschermd, voor de volgende layers zoals oproepbare informatie of historische bestanden is dit vaak minder. Men komt tot de ontdekking dat de huidige generatie hard disken niet is ontwikkeld voor een lange opslag van gegevens. Het terughalen van gegevens op een hard disk die zeven jaar niet is gebruikt, is daardoor veel riskanter dan het terughalen van data op een tape die even oud is. Er mag worden opgemerkt dat backup fouten veroorzaakt  door een tape drive of defecte tape (tape library), zelden voorkomen en het in dit soort gevallen vaak om geïsoleerde incidenten gaat. Inmiddels komen steeds meer ICT'ers tot het besef dat er weinig is wat meer veiligheid biedt dan opslag op tape of te wel tape storage. Zeker nu LTFS (directory)zorgt voor het snel en adequaat terug vinden van opgeslagen data.

Lees meer over Tape storage LTO , Ultrium, SDLT, DLT, DAT.

Overzichten van tape storage devices

MSL2024, MSL4048, MSL8096 Tape library guide

MSL6000 library variaties

LTO tijdlijn

FaLang translation system by Faboba