WELKOM!

Wat is LTFS

Linear Tape File System. In de IT branche worden vaak prachtige afkortingen of samengestelde bewoordingen gebruikt die een leek doen huiveren of minstens zich laat afvragen wat ze betekenen. Deze keer hebben we het over LTFS, LTO 5 en data en opslag in de tape storage.

LTFS source code

 

Wat is LTFS?

Linear Tape File System, LTFS, is een opslagmethode op het medium tape. Tape storage wordt door bedrijven en organisaties van groot (enterprise) en middelgroot niveau volop gebruikt. Vooral in de zorgsector (ziekenhuizen en dergelijke) wordt voor het opslaan van medische informatie (foto bestanden, MRI data en overige patiëntendata) nog immer een beroep gedaan op het degelijke tape storage platvorm. Hetzelfde geldt voor het bancaire wezen alwaar een lange bewaarplicht rust op de geschreven data en "online" houden van de informatie een overbodige en kostbare activiteit bleek. Er was tot recentelijk één maar. Informatie die weggeschreven was stond "ergens" op de tape en was dus niet data specifiek terug te halen. Maar dat veranderde met de komst van LTFS. Vanaf LTO 5 (1.5 Terabyte capaciteit) maakt LTFS het mogelijk om de op tape weggeschreven informatie snel en adequate te lokaliseren op een LTO 5 of de meest recente LTO 6 tape. Hieronder in het kort hoe het werkt.

LTFS werkt zoals USB stick


Net als NTFS en FAT32 is LTFS een bestandsysteem, wat betekent dat besturingssystemen direct toegang krijgen tot bestanden en weergave in een bestandsbeheer mogelijk wordt. Een soort programmagids, directory, waarbij de data net zo eenvoudig teruggelezen kan worden als het werken met een usb stick, dus waarbij het voor de gebruiker eenvoudig wordt om informatie of delen van  informatie terug te halen van de gebruikte tape, iets wat bij de vorige generatie tapes een tijdrovende situatie opleverde omdat de gehele tape gelezen moest worden. Zeker wanneer organisaties vele terabytes aan data op de tapes hebben opgeslagen en men bij het insteken van een cartridge nog niet weet welke bestanden op de tape staan. Tijd is de immer ontbrekende factor tijdens een recovery proces en het strakke schema dat een ziekenhuis (patiënteninformatie) wenst te hanteren laat geen ruimte voor ongestructureerde zoekacties. LTFS bleek hier de uitkomst en leverde 90% tijdwinst op en bespaarde een berg energie, van mens en machine.

Goedkoop en zeer betrouwbaar! LTFS

Onderzoeken in diverse lagen van ondernemingen laten zien dat organisaties na zes maanden circa 95 procent van de data die ze hebben aangemaakt, niet meer aanspreken of gebruiken. Voor deze spelers is het relatief goedkope LTFS niet alleen vanuit het oogpunt van compliance, maar ook vanwege de kosten die gepaard gaan met storage op harde schijven en SSD's een uitkomst. Wereldwijd zijn organisaties begonnen met het toepassen van LTFS voor de opslag van videoarchieven, CAD/CAM-bestanden, (medisch) fotomateriaal zoals MRI en overige ongestructureerde data waarbij de uitlezing van de directory het grote verschil maakt. . In het storage systeem wordt de tape drive gezien en benadert als een virtuele drive. Het  inzetten van een virtuele drive geldt als nabootsing van een hardware omgeving.Virtueel betekent dus concreet  nabootsing van een fysieke omgeving op een computer of storage omgeving.


LTFS op Ultrium LTO 5 en LTO 6


LTFS werd voor het eerst gepresenteerd op (NAB) trade show in 12 april 2010 in samenspraak met de IBM LTFS product presentatie. De  LTFS technologie werd als eerste geïmplementeerd door IBM als prototype draaiende op Linux en Mac OS X platform in de loop van 2008/2009. LTFS is nu verkrijgbaar op alle ultrium LTO 5 en ultrium LTO 6 media en was al bekend op alle enterprise tape drives van (SUN Oracle) Storagetek en IBM.

LTFS zal ook in de toekomstige tapedrive en media uitvoeringen gebruikt worden en waarschijnlijk in een nog slimmere variatie.
 

FaLang translation system by Faboba