WELKOM!

Tape recovery: verleden en ook toekomst?

Tapes werden in het verleden veel gebruikt voor het opslaan van gegevens. Maar nog steeds hebben bedrijven veel met tapes te maken, vaak als back-up van gegevens uit het verleden. Er moet regelmatig op verzoek van bijvoorbeeld de belastingdienst worden terug gegrepen naar  financiële archiefgegevens uit het verleden op tapes. Belangrijk punt: de juiste apparatuur en programmatuur dienen beschikbaar en functionerend te zijn om deze tapes nog te kunnen  restoren. In sommige gevallen zijn alle faciliteiten wel aanwezig maar zijn de tapes verouderd of onbruikbaar (degenereren van tapes). Dan kun je voor tape recovery helaas niet meer om een professioneel recovery bedrijf heen.

Waarom worden tapes eigenlijk nog zoveel gebruikt?

U zou het niet zeggen, maar tape back-up wordt nog steeds veel gebruikt vanwege het feit dat tapes behoren tot een van de meest stabiele en dus betrouwbare mediadragers. Echter, een groot nadeel  bij het gebruik van tapes is zij tot een van de meest trage mediadragers ter wereld behoren. Om lang gebruik te kunnen maken van tapes dienen deze wel op een correcte wijze te worden behandeld en worden bewaard. Ook dient regelmatig onderhoud te worden gepleegd aan de tape-unit oftewel tapestreamer.tape recovery

Tape recovery proces

Er zijn eigenlijk nog maar enkele data recovery bedrijven gespecialiseerd in tape recovery. Eén van de kernmerken van zo’n gespecialiseerd bedrijf is dat deze tapespecialisten beschikken over bijna alle noodzakelijke apparatuur (hardware) en programmatuur van zowel uit het verleden als van het heden. Het is in veel gevallen een specifieke manier van werken in combinatie met de juiste equipment en gereedschappen. Het overzetten van gegevens van tapes naar andere mediadragers is een gespecialiseerde opdracht. Als er daarnaast sprake is van beschadiging, wordt het nog een stap lastiger om de data te herstellen van een tape. Wij krijgen zeer regelmatig dit soort uitdagingen binnen waarbij gelukkig onze experts de tape recovery weer succesvol hebben kunnen voltooien.

Ná de recovery, en dan?

In huidige IT-opleidingen wordt (bijna) niet meer over tapes gesproken, omdat er nu andere “betere” en snellere technieken in de ICT worden toegepast. Maar toch zijn er ook nog veel tapes uit het verleden die nog steeds door bedrijven worden gebruikt als back-up. Als systeembeheerder is het dus van belang dat je weet hoe je hiermee moet omgaan in het geval van een noodzakelijk restore. Er zijn genoeg voorbeelden uit de praktijk te geven waarbij tapes uit het verleden maar ook in de toekomst nog een belangrijke rol spelen.

Bron: https://www.attingodatarecovery.nl/

FaLang translation system by Faboba