WELKOM!

Tape capaciteit blijft vergroten, 50 TB!

In een joint venture met het Technologie-instituut van Tokio hebben onderzoekers van Hitachi Maxell de opslagcapaciteit van storage tapes aanzienlijk vergroot. De productietechniek is behoorlijk aangepast en daardoor kunnen tape cartridges nu ruim 50 TB aan data opslaan en verwerken. . Voor wie wil werken met een grote capaciteit in een veilige en betrouwbare omgeving: tape storage.

Sputteren

De capaciteit van tapes wordt met de nieuwe techniek van de samenwerkende instellingen meer dan dertigmaal zo groot als die van de huidige tapes, zo meldt het consortium. Hoe het werkt; De tapes worden niet langer van een magnetische coating voorzien, maar de hoge capaciteitstapes worden geproduceerd in een voor deze branche nieuw proces ‘sputteren’ genaamd. Dit is een techniek die bekend is uit de halfgeleiderindustrie. Een prototype dat op deze manier werd geproduceerd, had een opslagdichtheid van 45 gb per vierkante inch, wat voor een complete cartridge op ruim 50 TB zou neerkomen.

De sputter techniek maakt het mogelijk om kleinere magneetdeeltjes op de tape aan te brengen dan met poedercoating mogelijk is; deeltjes van minder dan 10nm in omvang konden zo worden aangebracht. De onderzoekers maakten gebruik van een speciale vorm van sputteren, die door het technologie-instituut van Tokyo werd ontwikkeld. De tape-ondergrond werd eerst voorzien van een 10nm dikke magnetische onderlaag, waarop een tweede magnetische laag werd aangebracht. Daar bovenop werden de nano-magneetkristallen gesputterd, die in hun 10nm-doorsnede een magneetkern met niet-magnetische randen herbergen. Hierna wordt de tape geseald en daarmee afgesloten.

Perpendiculair beschrijven

De totale dikte van de tapes, zonder de plastic ondergrond, bedraagt slechts 100nm en kan eventueel bij kamertemperatuur worden geproduceerd. De tape wordt, net als een hard disk met een hoge opslagdichtheid, perpendiculair beschreven. Perpendiculair betekent zoveel als loodrecht, oftewel een verticale lees/schrijf methode. Goed om te weten dat de techniek en ontwikkeling in tape en tape storage nooit stil staat.

Lees meer over: LTO Ultrium 1 t/m LTO 5. DLT, SDLT, DAT, Storagetek T10000B, T10000C, T9840D. Vendors: IBM, HP,STORAGETEK, DELL, FUJITSU, QUANTUM, COMPAQ, DIGITAL.

FaLang translation system by Faboba